A La Fageda treballem avui més de 300 persones, el 45% dones i el 55% homes
18 gener, 2019
Quantes persones treballem a La Fageda? I d’elles, quants homes i quantes dones? Quina és l’edat mitjana de la plantilla? En quina secció hi ha més persones assalariades? Quina és també la mitjana d’antiguitat? Avui us presentem una radiografia dels treballadors del nostre projecte d’acord amb dades del 31 de desembre de 2018.
Les dades corresponen al projecte en el seu conjunt, per tant, recullen informació de les tres entitats: La Fageda Fundació que gestiona les activitats empresarials, la Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa que gestiona serveis assistencials i sociolaborals, i la Cooperativa que s’ocupa de gestionar serveis als empleats (transport, menjador, etc.)
Hem començat el 2019 amb més de 300 treballadors, 138 dones i 169 homes, el 45% i el 55% de la plantilla, respectivament. Així doncs, en total som 307 persones assalariades, mig centenar més que fa un parell d’anys. Aproximadament la meitat, treballem al Centre Especial de Treball que gestiona la Fageda Fundació.
Curiosament l’edat mitjana és de 40 anys pràcticament rodons, i tant en el cas de les dones com dels homes. Això sí, un 16,5% dels homes i un 9,4% de les dones són ben joves: tenen entre 18 i 25 anys.
Lactis, al capdavant
La secció que produeix els nostres lactis (iogurts, postres i gelats) és la que ocupa laboralment a més persones, 118 en total, 72 homes i 46 dones.
Jardineria, la més veterana i la responsable del manteniment d’espais verds de molts municipis de La Garrotxa, dóna feina a 36 persones, tots homes, excepte una dona.
Més dades: al nostre obrador de melmelades hi treballen 22 empleats i a la granja un total d’11.
Prop d’una quarantena de persones formen part de l’àmbit socioassistencial. Es tracta de professionals que s’ocupen del benestar de les persones del Servei de Teràpia Ocupacional, de les llars-residència, etc. Psicòlogues, treballadores socials, educadores o integradores, entre d’altres. En aquest àmbit, la proporció de dones és molt alta, 35, i els homes són minoria, 3.
La mitjana d’antiguitat a La Fageda és de 7,3 anys. I una trentena de persones (gairebé el 10% de la plantilla) ja porten vint o més anys dedicant la seva vida professional al projecte.
14 nacionalitats diferents
També hem volgut esbrinar la nacionalitat de les persones que formem part de La Fageda i n’hem trobat fins a 14 diferents dels continents europeu, americà i africà: Brasil, Argentina, El Salvador, Gàmbia, Hondures, Itàlia, Mali, Marroc, Mauritània, Portugal, Romania, Senegal, Ucraïna i, per descomptat, casa nostra.
A banda d’aquest col·lectiu de 300 treballadors, un altre de gairebé 40, està ocupat a altres empreses de la Garrotxa on La Fageda les ha inserit al llarg dels últims anys.
Sota el paraigües de La Fageda s’hi acullen també un altra seixantena de persones, usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional.
Queda lluny doncs, però també ben present a la memòria, aquell 1982 en què una quinzena de persones procedents de l’hospital psiquiàtric de Salt eren les primeres treballadores de la cooperativa. Ja han passat prop de 37 anys i la missió del projecte segueix ben viva, millorar la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat de La Garrotxa.
Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda
http://www.fageda.com/blog/treballar-a-la-fageda/
http://www.fageda.com/blog/treballar-a-la-fageda/