Quantcast
Channel: Articulos.claves
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15581

Federalismo, varios articulos

$
0
0
Francesc Valls: El alma federal (Crítica literaria)

Francesc Valls: El alma federal (Crítica literaria)

Tal como recordó Josep Maria Bricall, ex rector de la Universidad de Barcelona, ​​en la presentación de la recopilación de textos, Caminal escribió: "Siempre he pensado que la verdad es plural y antidogmática. Cuando alguien dice que ha descubierto la verdad, aunque sea revolucionaria, me pongo a temblar. La historia está llena de dogmáticos y de dogmatismos ". Una visión …

Documentos Reforma Federal

https://federalistesdesquerres.org/wp-content/uploads/2015/04/Dur_terme_reforma_federal_ESP.pdf

 


Conceptos básicos de federalismo


Mireia Esteva: Brindo por el hito

Mireia Esteva: Brindo por el hito

"Para estar en ese futuro tendremos que compartir soberanía con nuestros vecinos y eso es más Europa. Hay ministros y ministras claramente federalistas, como Batet o Borrell, ministros que han trabajado en Europa y nos han representado fuera y ministros que han tenido responsabilidades en diferentes administraciones autonómicas. Mensajes, todos ellos complementarios y compatibles con el modelo federal en Europa y con la sensibilidad …
---
Beatriz Silva: Ser o no ser un verdadero catalán.

Beatriz Silva: Ser o no ser un verdadero catalán.

"Sería interesante, tras conocer las declaraciones del presidente Quim Torra pero también de otros miembros de su Govern como Laura Borràs y Jordi Puigneró, si hay muchas personas que creen que existe algo que pueda ser definido como “un verdadero catalán” Ser o no ser un verdadero catalán. (Crónica Global, 7 de junio de 2018)
---
María Jesús Cañizares: Envidia del Gobierno de Sánchez

María Jesús Cañizares: Envidia del Gobierno de Sánchez

"Nos rendimos ante la excelente composición del Ejecutivo socialista, perfectamente diseñado para conciliar cuotas territoriales, paridad, ideologías diferentes, experiencia y juventud. Con alguna concesión al famoseo, eso sí. Nadie entiende el fichaje de Màxim Huerta como ministro de Cultura. Pero ¡qué demonios! Menos se entiende todavía de qué va el nuevo Govern, cuyos miembros solo están unidos por el independentismo y por la falta de …
---
Albert Branchadell: Parlem?

Albert Branchadell: Parlem?

"Si som realistes, el diàleg que està a punt de començar no serà precisament sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya ni sobre el referèndum d’autodeterminació que es derivaria d’aquest dret." Parlem? El País, 4 de juny de 2018
---
Peru Erroteta: Alter-catalanitats

Peru Erroteta: Alter-catalanitats

"Venir del passat al present, deixar anar llast supremacista i reconèixer que cap pertinença, cap patriotisme, cap llengua, res, justifica que una persona es permeti mirar a una altra de dalt a baix, no ha de resultar fàcil per a alguns, a jutjar pels fets " Alter-catalanitats. (El Triangle, 4 de juny de 2018)
---
Gaby Poblet: "Els escrits de Torra són racistes i supremacistes, no hi ha dubte"

Gaby Poblet: "Els escrits de Torra són racistes i supremacistes, no hi ha dubte"

"L'incompatible és parlar d'independència i de creació de noves estructures d'Estat, i alhora de federalisme europeu, perquè el federalisme europeu vol dir cedir sobirania i enfortir estructures supra-nacionals per garantir el que coneixem com a Estat del benestar, i blindar drets socials "  Entrevista a Gaby Poblet per María Jesús Cañizares (Crónica Global, 4 de juny de 2018)
---
Emma Riverola: Ni "isma" ni "ista"

Emma Riverola: Ni "isma" ni "ista"

Subjeccions sense 'ismes' ni 'istes', com va dir Pou. Sense etiquetes que portin a qualificar ningú de “mal català”, com el mateix actor va confessar que havia arribat a pensar de si mateix. Ernest Lluch, Ferran Adrià, Joan Manuel Serrat, Neus Català, Pasqual Maragall, Óscar Camps o Josep Sánchez de Toledo (responsable d’oncologia infantil del Vall d’Hebron) són alguns dels guardonats …
---
Entrevista a Marc Bertomeu per Peru Erroteta

Entrevista a Marc Bertomeu per Peru Erroteta

Marc Bertomeu va estudiar Ciències Polítiques. Ha estat secretari general de Podem a Barcelona i forma part de Catalunya en comú. Treballa en projectes de la comunicació i l'entreteniment, orientats a gent jove. També participa en tertúlies radiofòniques. Entrevista a Marc Bertomeu per Peru Erroteta. El Triangle , 27 de maig de 2018    
---
Juan-José López Burniol: Nosaltres, els catalans

Juan-José López Burniol: Nosaltres, els catalans

"Sent Catalunya plural, com a tal cal prendre-la i com a tal cal governar-la, sense voler transformar-la mitjançant un deliberat i conscienciós constructivisme social - Fer país-, per mutar en una realitat diferent que s'acomodi a l'ideal del somni nacionalista." Nosaltres, els catalans. (La Vanguardia, 26 de maig de 2018)
---
José Luis López Bulla: El federalisme, una hipòtesi raonable

José Luis López Bulla: El federalisme, una hipòtesi raonable

En paraules acadèmiques podem dir que el nostre país travessa una sèrie de crisis superposades; si parlem castissament hem de convenir que, en determinats aspectes, Espanya està mig morta. Crisis superposades: la condició de vida i treball dels sectors més febles de la societat; crisi política i institucional i dels subjectes que hi intervenen; i crisi territorial. I núvols negres …
---
José Luis Atienza: La identitat compartida

José Luis Atienza: La identitat compartida

"La nostra esquerra ha de deixar de defensar l'empat a res i practicar un joc d'atac que els permeti fer legal i solidari l'Estat plurinacional real, millorar l'autogovern i el finançament de Catalunya i representar sense complexos a la nació real dels ciutadans escapant del relat de tall tradicionalista, nacional-clerical del segle XIX que tenalla la Catalunya del segle XXI."…
---
Michael Ignatieff: "La unitat nacional està en permanent construcció"

Michael Ignatieff: "La unitat nacional està en permanent construcció"

"Avui se suma el 11-S i el terrorisme global amb les crisis financera i migratòria. Occident ha patit aquests tres grans xocs que han destruït la política convencional, i hi ha noves formacions polítiques que s'estan aprofitant. No és estrany que el nostre sistema polític s'estigui fragmentant; la gent està espantada, desorientada i busca respostes i lideratge. No ens hem …
---
Xavier Vidal-Folch: Estat Català: la alcantarilla

Xavier Vidal-Folch: Estat Català: la alcantarilla

"En la revuelta del 6 de octubre, se quedó quieto mientras detenían y encarcelaban a Companys. Huyó despavorido por la alcantarilla del Palau, al exilio. Junto a su conseller y jefe político, Josep Dencàs, que acababa de declarar al diplomático italiano Alessandro Masseroni “su entusiasta admiración por la ética del fascismo, cuyos principios sustanciales espera poder realizar un día en Cataluña”. Estat Català: la …

Próximos actos de Federalistes d'Esquerres

Presentació i projecció de “Federal” a Mollet


Tertulia federalista con Oriol Bartomeus

El próximo 14 de juio a las 18.45 tertulia federalista con Oriol Bartomeus en la Llibreria Alibri, Balmes, 26, de Barcelona.

U
na política volátil. Notas sobre el futuro. 
La transformación del comportamiento electoral.

Conferencia: La transformación del escenario electoral en Cataluña

El próximo 21 de junio de 2018 a as 19.00 horas, en Can Jonch, c/ Rec 10, Granollers tendrá lugar la conferencia
Presenta: Teresa Barbany Baró, miembro de Federalistes d'EsquerreS


Proyección del documental “Federal” en Palafrugell

El día 22  de junio de 2018 a las 19.30h en la sala de actos del Museo del Corcho, plaza Can Mario s/n, tendrá lugar la proyección del documental "Federal" de Albert Solé.

Francesc Valls: El alma federal (Crítica literaria)

Tal como recordó Josep Maria Bricall, ex rector de la Universidad de Barcelona, ​​en la presentación de la recopilación de textos, Caminal escribió: “Siempre he pensado que la verdad es plural y antidogmática. Cuando alguien dice que ha descubierto la verdad, aunque sea revolucionaria, me pongo a temblar. La historia está llena de dogmáticos y de dogmatismos “. Una visión poco compartida en tiempo de grandes certezas y en el que el mundo parece dividirse en traidores y patriotas.
El alma federal, crítica de libros de Frances Valls (El País Cultura, 31 de mayo de 2018)

L’ànima federal

Miquel Caminal opinava que les esquerres havien de desterrar el dogma de l’autodeterminació



“Veig el catalanisme avançant cap a un cul-de-sac”, escriví Miquel Caminal poc temps abans de morir.rn
“Veig el catalanisme avançant cap a un cul-de-sac”, escriví Miquel Caminal poc temps abans de morir. 

Dels tres lemes de la Revolució Francesa, Miquel Caminal situava la fraternitat com el germà pobre de la igualtat i la llibertat. El subjecte de la fraternitat, segons escriví, és necessàriament federal, en vincular en un destí comú individus, pobles i nacions. Aquest va ser un dels grans motors que va moure l’interès investigador i analític de Caminal (Barcelona, 1952-2015), catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, i sobretot una persona íntegra i intel·lectualment honesta. Era un home d’esquerres que bevia de les fonts del marxisme, un entusiasta del republicanisme de Pi i Margall i, per damunt de tot, un gran observador del nacionalisme, que ell considerava superat pel federalisme asimètric, en el qual veia la solució tant per a la futura Europa com per a l’encaix de Catalunya dins Espanya.
Caminal no fou mai un marxista canònic. Va militar al PSUC; no obstant això, en època d’ortodòxia leninista sobre l’autodeterminació, ell apuntava cap a la tradició d’Otto Bauer, el socialdemòcrata que va voler una solució federal per al vell Imperi austrohongarès, abans que es convertís en un mirall trencat d’estats.
Caminal creia més en el marxisme d’arrel kantiana que en el d’arrel hegeliana. La llibertat individual del ciutadà és la base sobre la qual cal assentar el federalisme, perquè l’individu perd la seva llibertat negativa en la mesura que se sotmet a la superioritat o coacció del grup nacional que li dona identitat, opinava. Donava gran importància al ciutadà, a qui considerava base del federalisme, en l’exercici de la participació, una llibertat que els nacionalismes poden anul·lar. “L’autodeterminació promoguda i conduïda pel nacionalisme corre el risc de ser desvirtuada quan substitueix la lliure ciutadania per l’exaltació de la nació com a concepte suprem i d’obligada lleialtat”, escrivia el 2013.
Per a Caminal, el federalisme és la resposta laica i republicana a la religiositat nacionalista
Opinava Caminal que les esquerres havien de desterrar el dogma de l’autodeterminació. Mentre existeixi el model de l’estat nació, no hi cap raó per impedir que Catalunya ho sigui, escriví. Però cal superar la sobirania absoluta i indivisible, el principi fundacional de l’estat modern. S’ha de recórrer, per tant, a un federalisme amb sobirania limitada, divisible i compartible. El federalisme és la resposta laica i republicana a la religiositat nacionalista.
Democràcia i plurinacionalitat. Articles i assaigs (1987-2013), sota l’edició de Raül Digón, conté molts articles publicats per Caminal en aquest diari i petites perles. Entre elles, l’assaig El pujolisme i la ideologia nacionalista de Convergència Democràtica de Catalunya, en el seu dia inclòs en un recull de textos sobre CDC coordinats per l’historiador Joan B. Culla i Clarà. Es tracta d’un text que descriu magistralment les constants del pensament pujolista engendrat al Tagamanent i encarnat en un partit de “centre mòbil”. Altres articles repassen el desmuntatge que va fer el Govern d’Artur Mas del Memorial Democràtic, del qual Caminal va ser director general entre 2008 i 2011. En el recull no podia faltar la història del PSUC —la seva tesi doctoral tenia per títol Joan Comorera i la revolució democràtica— i reflexions sobre la universitat pública.
Sobre el procés, les respostes de Caminal són polièdriques. “L’obligació de tot federalista és promoure la unió en la diversitat, però quan això no és possible, també assumeix el deure i el dret de promoure la secessió o independència (...)”, escrivia el 2013 a Sin permiso.
Tot això no li impedia veure el galimaties del procés: “Veig el catalanisme avançant cap a un cul-de-sac. Si no es produeix un redreçament o una rectificació en els propers temps, hi haurà una gran frustració que no se superarà en anys. No comparteixo la manera com s’està dirigint i liderant el procés cap a un estat propi. La confusió general que ja s’està produint amb tants documents, declaracions, vies alternatives per a la consulta, comissions, consells de transició i el que s’hi vagi afegint, condueix a un ambient de desgovern i desorientació que només beneficia el nacionalisme espanyol i els interessos del Govern espanyol”, subratllava a Reflexions i propostes entorn del catalanisme polític pensant en la Catalunya del 2020. Tal com recordà Josep Maria Bricall, exrector de la Universitat de Barcelona, en la presentació del recull de textos, Caminal escrigué: “Sempre he pensat que la veritat és plural i antidogmàtica. Quan algú diu que ha descobert la veritat, ni que sigui revolucionària, em poso a tremolar. La història està plena de dogmàtics i de dogmatismes”. Una visió poc compartida en temps de grans certeses i en què el món sembla dividir-se en traïdors i patriotes.
https://cat.elpais.com/cat/2018/05/31/cultura/1527754727_546337.html

  El federalismo, una hipótesis razonable

José Luis López Bulla

En paraules acadèmiques podem dir que el nostre país travessa una sèrie de crisis superposades; si parlem castissament hem de convenir que, en determinats aspectes, Espanya està mig morta. Crisi superposades: la condició de vida i treball dels sectors més febles de la societat; crisi política i institucional i dels subjectes que hi intervenen; i crisi territorial. I núvols negres que vénen d’Orient Pròxim que poden interferir la tímida recuperació de la macro economia amb les pujades que estem veient del preu del petroli. Per no dir els mals aires que ens vénen d’Itàlia després de la formació del nou govern. Atenció al recent informe del Banc d’Espanya on alerta contra l’exagerada afirmació de les autoritats governamentals sobre la recuperació econòmica. Alerta.
No m’és possible abordar tots aquests registres perquè tampoc es tracta d’allargar innecessàriament la meva intervenció, així és que parlaré del que s’ha anomenat «crisi territorial», perquè entenc és el més apropiat a les característiques d’aquesta trobada. No em limitaré a assenyalar la patologia, així que proposaré un modest projecte alternatiu sobre el particular. Dit breument: parlarem de federalisme. En tot cas, gran part del que havia de dir ha quedat exposat en aquest documental, Federal, que ha realitzat Albert Solé amb mà dutxa.
Primer gambada
El problema més aspre de la crisi territorial es troba en l’independentisme català. Que ha crescut espectacularment en els últims deu anys. Un increment d’aquestes característiques bé mereix una reflexió a tomba oberta. L’interrogant central és: per què el nacionalisme i la seva fase superior, l’independentisme, han arribat a tan importants cotes de representació i representativitat a Catalunya? Aquest és un esborrany per a amics que intentarà aproximar-se a una resposta amb punt de vista fonamentat. La tesi que plantejaré en aquesta conversa és la següent: el nacionalisme s’ha desenvolupat i ha arribat a àmplies masses gràcies a l’abandó de la lluita d’idees per part de les esquerres al nostre país com a Europa. Aquesta és, al meu entendre, la clau central.
Segon gambada
Les esquerres no han sabut interpretar els grans canvis i transformacions que han tingut lloc al llarg i ample del planeta. S’han entestat a fer política amb les mateixes idees i instruments que han utilitzat durant el segle passat. Han estat canvis gegantins que s’han operat en la globalització de l’economia i del treball. Han dissenyat polítiques -industrials, fiscals, d’Estat de benestar, etc– pròpies d’una situació que gradualment anava deixant d’existir. I, d’una altra banda, aquestes polítiques han tingut com a mètode exclusiu l’Estat nació quan s’anava accentuat la dimensió global. Així les coses, s’ha anat produint un gran desfasament entre aquestes polítiques i la realitat, que contínuament anava transformant-se. Estem a Mataró on les grans catedrals fordistes (Gassol, Subirà, Inex …) són ja pura arqueologia. El resultat d’això ha estat la continuada pèrdua de suport de masses de les esquerres a tot Europa. Aquest és el resultat d’unes crisis de les esquerres: de projecte, de lideratge i de representació. Ara corren el perill de caure en la irrellevància.
Crisi de projecte. Durant els anys més durs de la crisi econòmica ha estat silenciosa i sense saber què proposar. Més encara, durant aquest període ha estat incapaç d’oferir una crítica raonada al impetuós projecte independentista, que -encara que no sol– és també una reacció populista, corporativista i reaccionària enfront de la globalització i la interdependència. Faig notar el caràcter corporativista del nacionalisme i la seva fase superior, el separatisme. Corporativisme, perquè només va a la seva i es confronta amb el dels altres.
Fa temps que em plantejo fins a quin punt les esquerres tenen la seva responsabilitat en la manca d’anàlisi del nacionalisme. I vinc donant-li voltes al cap sobre una qüestió llunyana que pot ser sorprenent. Hi va haver un moment, després de la Segona Guerra Mundial, que els partits comunistes europeus van elaborar els seus propis projectes de marxa al socialisme, especialment els italians, dirigits per Palmiro Togliatti. Eren les «vies nacionals al socialisme». Em vaig criar políticament en aquests plantejaments i segueixo creient en ells. Ara bé, en la pràctica tals vies van significar l’oblit de l’internacionalisme i de la solidaritat internacionalista, que van quedar reduïdes a simple protocol declaratiu. I encara que les esquerres mai es van declarar formalment nacionalistes en la pràctica feien política nacional obviant el context internacional que cada vegada més es feia global. Mutatis mutandis va anar desapareixent la crítica de la raó nacionalista. Posem un cas que avala el que vull dir: en tots els períodes electorals de les europees el debat i la lluita pel vot s’han caracteritzat només per les coses domèstiques, deixant de banda la gran qüestió europea. I el que he anomenat política de campanar.
En resum, l’abandonament de l’internacional, que ja anava sent global, de les vies nacionals al socialisme va consolidar el caràcter nacional i nacionalista de l’esquerra, que ja practicava la socialdemocràcia europea després de la votació dels crèdits de guerra a 1914. Més encara, la pràctica desaparició de l’horitzó de la transformació de la societat -diguem-ho sense embuts– anava buidant les idees del gran canvi social en un ampli sector de la vella militància que es va veure enlluernada per l’aparició del nacionalisme i la seva fase superior, l’independentisme. La orfandat, es diu, avorreix el buit.
Fins a la present és majoritària en l’esquerra la idea de l’origen del Procés independentista. És la següent: els efectes tremends de la tristament cèlebre Sentència del Tribunal Constitucional, que passava la garlopa en aspectes no irrellevants del nou Estatut; d’una banda; i, d’altra banda, la reacció del govern Mas per desviar l’atenció de la seva política de retallades, en els quals per cert va tenir com a arquitecta funcional a Elsa Artadi, peça central de l’actual govern subaltern de la Generalitat. No contradic aquesta versió de l’origen del Procés. Però aquesta no és ni tota ni la principal explicació.
Jo ho veig d’aquesta manera: el momentum de l’inici del Procés es dóna quan, des de la covachuelas de l’independentisme, es pren nota de l’aparició d’un moviment intimidatori: l’aparició dels indignats a la Plaça de Catalunya, el famós 15 M. en les seves assemblees permanents els acampats -un moviment interclasista– no esmenten de cap manera la qüestió catalana, el bilingüisme s’utilitza amb naturalitat i els importa un rave l’essencialisme nacionalista. Alguns perceben que aquest moviment no és cooptable com ho han estat majoritàriament les esquerres. Estupor, doncs. Cal contrarestar amb una potent ofensiva de nou tipus. Només afegiria com a data emblemàtica el 15 de juny de 2011, quan Mas ha d’utilitzar un helicòpter per arribar al Parlament. Per cert, per aprovar unes lleis de retallades recolzades pel PP.
En resum, l’inici del Procés és, així les coses, un moment de confrontació interna de Catalunya. No és, per tant, una pugna entre Barcelona i Madrid. Qüestió diferent és el que anirà succeint posteriorment.
Tercer gambada
No vull ser esgarriacries, però he de dir el següent: el doble conflicte que vivim entre les dues Catalunyes i el d’una part d’ella amb Espanya serà de llarga durada. No és fatalisme, és simplement la constatació de la gravetat d’una situació com l’actual. Més encara, a Catalunya una part de la societat es podria trobar emparedada entre els independentistes i els neolerrouxistes. Aquest conflicte dóna vidilla a ambdós pols i, possiblement, s’aguditzarà amb el legitimisme del president vicari i les ínfules de Ciutadans. És la mútua retroalimentació. Paciència, doncs.
Tenir paciència no equival a dimitir de fer propostes. Per exemple, Joan Coscubiela ha proposat unes quantes que anomena microsolucions. Una s’ha realitzat ja: la formació d’un govern que hem de jutjar pels seus fets concrets. Falten dues: la retirada de l’article 155 i la posada en llibertat dels presos. El segon ja no se sosté després del gegantí nyap del jutge campeador. Pel que fa a mi, proposaria una quarta microSOLUCIÓ: una entesa entre sindicats i patronal en dues direccions: a) evitar que marxin més empreses de Catalunya, i b) recuperar el que es pugui de les que ens han deixat. En efecte, són unes propostes minimalistes, de xoc. Perquè el que naturalment es tracta és d’elaborar un projecte estratègic.
Quart gambada
Un projecte estratègic per a Espanya hem dit. Perquè no és possible una nova arquitectura institucional sense una reforma a fons de la Constitució. Res es milloraria amb només un neteja de coberta. Es tracta de reformar ordenadament el tot perquè encaixin adequadament les parts. Però ja estem en condicions d’imaginar que això tampoc donaria satisfacció a l’independentisme. L’única cosa que faria -possiblement, però no tenim certesa això– és restar-li aliats i consens de masses. Concretant, primer la reforma del tot, després la revisió i encaix, concrets, dels problemes territorials.
Aprofito l’ocasió per polemitzar amb una idea que comença a circular per certs ambients intel·lectuals barcelonins. Plantegen que el disseny institucional més adequat és el referent a la ciutat. La ciutat com a marc que substitueix a l’Estat. Per la meva banda, tal com estan les coses ara vénen ganes de dir que l’Estat té els segles comptats. En tot cas, caldrà convenir que aquest plantejament, el de la ciutat com a marc institucional, té l’avantatge que aquests cercles intel·lectuals queden eximits de responsabilitat política. Jo no comparteixo aquest disseny. Perquè conduiria al corporativisme territorial més exasperat.
Cal una nova arquitectura institucional. Ara bé, m’és obligat reconèixer que, sota el sistema de les autonomies, Espanya ha aconseguit els més alts nivells de progrés i desenvolupament. Algú hauria de dir-ho. Una nova arquitectura institucional perquè ja no valen els mers ajustos funcionals. I no veig altre camí que el federalisme. És més, jo diria que el sistema autonòmic, malgrat tot, ha estat una escola raonablement bona per al nou camí federalista.
M’interessa dir el següent: jo sóc un federalista tardà, i ho sóc per descarti d’altres opcions. És a dir, el meu federalisme no és ideològic sinó pragmàtic en el sentit que Richard Rorthy li dóna a aquesta paraula. Entenc, a més, que el federalisme tindrà no poques enemistats i interferències. És una cosa més que una intuïció que el PP li posarà la proa, que alguns sectors del PSOE faran tres quarts del mateix, i que Ciutadans mostrarà el seu més enfervorit ardor guerrer en contra seu. Més encara, l’independentisme català tampoc estarà per la feina. En tot cas, d’aquí s’ha de partir. Les dificultats no són, doncs, la conclusió sinó el punt de partida.
He sentit dir avui que el federalisme és l’única solució possible. Sigui. Però un servidor, que ja té molt atipament de certeses, prefereix dir que el federalisme és la hipòtesi -una hipòtesi no equival a certesa– per arreglar l’ossada del país.
Això és el que volia a Mataró, al Mataró de Joan Peiró, Antoni Martí Bernasach i Teresa Cortina. Internacionalistes de noble estirp.
El federalismo, una hipótesis razonable (Blog Metiendo Bulla, 23 de maig de 2018).
https://federalistesdesquerres.org/2018/05/jose-luis-lopez-bulla-el-federalisme-una-hipotesi-raonable/
 

Nosotros, los catalanes

Decía en mi último artículo que todos los catalanes que no queremos que Catalunya se adentre en una ruta sin salida debemos impedirlo –cualquiera que sea nuestra opción política– con nuestra palabra y nuestro voto, evitando que hablen en nombre de todos quienes ningún derecho tienen a hacerlo. En este sentido, he escuchado recientemente diversas voces que reiteran idéntica idea: ha de haber diálogo, pero este ha de comenzar, primero, dentro de Catalunya y entre las dos mitades en las que está dividida la sociedad catalana. Catalunya ha de comenzar por dialogar consigo misma. Sólo así podría dialogar con el Gobierno central, en una segunda etapa, con la solvencia y la fuerza negociadora que le brindaría una amplia mayoría de catalanes.
Ahora bien, este primer diálogo entre catalanes exige, de entrada, que aquella parte de Catalunya que hasta ahora ha llevado la voz cantante en nombre de todos, por arrogarse en exclusiva la representación de un idealizado “pueblo catalán” al servicio del canon nacionalista, admita la realidad de los hechos y que, por consiguiente, en lugar de este pueblo mítico –uno y uniforme–, existe una pluralidad de ciudadanos libres, con intereses e ideologías diversos cuando no contrapuestos, pero igualados todos por idéntico derecho a participar de forma activa en la con­formación del futuro de su país, al que están irrevocable y gozosamente unidos. Este ­reconocimiento de la pluralidad catalana no es fácil. Joan Coscubiela da testimonio –en su reciente libro Empantanados– de que al­gunos se niegan a admitir que su Catalunya no es toda Catalunya, empeñándose –por ejemplo– en vender que la gran concentración a favor de la unidad de España del domingo 8 de octubre fue una manifestación de franquistas y fascistas venidos del resto de Es­paña.
Asumida esta realidad plural de Catalunya, la consecuencia forzosa que extraer es que, siendo Catalunya plural, como tal hay que ­tomarla y como tal hay que gobernarla, sin querer transformarla mediante un deliberado y concienzudo constructivismo social – fer país–, para mutarla en una realidad distinta que se acomode al ideal del sueño nacionalista. Josep Tarradellas –que encarnó con dignidad la Generalitat durante años– lo tenía claro. Josep Maria Bricall lo recoge con precisión en sus memorias: Catalunya ya existe y, por tanto, no se ha de hacer ni rehacer sino que se ha de gobernar, razón por la que todos sus ciudadanos merecen la misma consideración, sin distinguir entre “els nostres” y los otros. Por ello, cuando el president Tarradellas regresó a Barcelona después de su largo exilio, al dirigirse a quienes le aclamaban en la plaza Sant Jaume, les habló así: “Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí”. Esto es: ciudadanos de un país real, plural y complejo; no integrantes de un pueblo mítico, uniforme y unívoco, que sólo existe en la imaginación de quienes quieren imponer su sueño.
Lo dicho se concreta en dos ideas simples pero de no fácil puesta en práctica en el seno de una sociedad que ha estado largo tiempo sometida a una hegemonía nacionalista. Primera: los programas políticos hemos de decidirlos nosotros, los catalanes –todos los catalanes–, en igualdad de condiciones, a través de las instituciones políticas propias de la democracia representativa, y sin que nadie esté respaldado o reforzado por un prius de pretendida superioridad moral, pues Catalunya no es de nadie ni nadie está tampoco en posesión del tarro de las esencias patrias. Segunda: la acción política no ha de empeñarse en fer país, esforzándose en mutar el país que ya existe en otro país ideal a la medida de las ­aspiraciones y deseos de una parte de su población; la acción política ha de centrarse en la autogestión de los propios intereses y el auto­control de los propios recursos, para, una vez asumidas y aseguradas estas competencias, dotar a Catalunya de una administración pública eficiente y moderna al servicio de unas prioridades definidas a partir de resultados electorales, sin olvidar que la pertenencia a una sociedad que dispone de unos servicios colectivos que funcionan es hoy un hecho decisivo.
En su discurso de ingreso en la Acadèmia de Jurisprudència – Iglesia y catalanismo político (1874-1912)–, Víctor Reina destacó que Valentín Almirall protagonizaba la idea catalanista en los primeros años de la Restauración, y que este protagonismo era mal tolerado desde una perspectiva católica por Josep Torras i Bages, quien –el 6 de diciembre de 1886– escribió una carta dirigida a su amigo Jaume Collell en la que se quejaba del tono “endiablado y anticristiano” del Almanach de la Campana de Gràcia en el que publicaban Almirall y sus amigos, y añadía estas definitorias palabras: “No poden ser aquesta gent els restauradors de Catalunya”. Tomo estas palabras del entonces canónigo y concluyo que ni “aquesta gent” ni “cap altra gent” pueden atribuirse hoy la condición de “restauradors” de Catalunya, por la sencilla razón de que no ha de ser restaurada sino gobernada. Y esta tarea es cosa de todos nosotros, los catalanes. De todos los catalanes.
http://www.lavanguardia.com/opinion/20180526/443827587396/nosotros-los-catalanes.html


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15581

Trending Articles