Quantcast
Channel: Articulos.claves
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15581

Article 155 a la vista E.Juliana

$
0
0

Article 155 a la vista

“Els legítims poders de l’ Estat asseguraran el compliment de l’ Estat de dret”. Aquest és el missatge principal del discurs del Rei ahir a la nit. Un discurs que fa un gir important a la situació, en la mesura que es posa al capdavant –i no darrere– de la resposta de l’ Estat a la situació creada a Catalunya.

Felip VI va donar anit un cop de puny a la taula, davant la sorpresa d’aquells catalans, molts i molts catalans, que esperaven empatia cap als sentiments majoritaris de protesta i indignació pels esdeveniments de diumenge passat. Catalunya ahir es va aturar. Cap menció explícita al diàleg, paraula tan invocada aquests com a de coixí de seguretat, per instàncies tan diferents com la Comissió Europea i la Conferència Episcopal Espanyola. Cap paraula en català. El Rei responsabilitza exclusivament els governants de la Generalitat de la situació creada, als quals acusa de “deslleialtat”. Un discurs sever. Un discurs que amb tota seguretat ha galvanitzat a una part important de l’opinió pública espanyola. L’ Estat defensarà la unitat d’ Espanya.

Estem en el preàmbul de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, inspirat directament en l’article 37 de la Cons­titució federal alemanya del 1949, coneguda també com la llei fonamental de Bonn. Per a l’activació de l’esmentat article és necessària l’aprovació del Senat, per majoria absoluta. Com és ben sabut, malgrat els seus mals resultats en el Congrés, el Partit Popular va ser capaç de retenir la majoria al ­Senat en les eleccions generals del 26 de juny del 2016. En termes jurídics, ja tot està disposat per fer el pas, només falta que el president del Govern central doni l’ordre. L’aplicació de l’article 155 no suspendria l’autonomia de Ca­talunya. L’Estatut continuaria vigent. El 155 permetria al Govern central fer-se càrrec durant un determinat període de temps de les competències de l’auto­nomia que consideri necessàries per assegurar l’ordre constitu­cional, des de la direcció orgà­nica dels Mossos d’Esquadra, fins a la competència presi­dencial per a la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions autonòmiques, per posar dos exemples. Dos ­exemples que avui són pertinents. Els Mossos d’Esquadra es troben clarament en el centre de la crisi. I la pèrdua de la competència per convocar eleccions és una de les mesures que més tem l’actual estat major de la política catalana.

L’enorme severitat del discurs del Rei –sense cap dubte la característica més decisiva del discurs llegit ahir a la nit– no hauria d’enfosquir la seva reivindicació de la Constitució com a marc per a la resolució del conflicte. Fora d’aquest marc no hi ha diàleg possible. Aquest és el missatge de Felip VI, agradi molt o no agradi gens. La cassolada a Barcelona la van sentir ahir a la nit fins i tot a l’illa de Sardenya. Cassoles i silencis. També cal consignar l’aplaudiment silenciós o l’acceptació pragmàtica de milers de catalans.

El discurs del Rei fabrica realitat política. El PSOE ha estat cridat a files. Correspon ara als governants catalans ­prendre una decisió. Tenen tres opcions:
 
Primera. Suspendre tota nova iniciativa per un temps determinat, per capitalitzar les energies acumulades i enviar un missatge de serenitat a l’exterior. Una pausa intel·ligent per instar el Govern central a un diàleg reformista. Aquesta és la proposta defensada, entre altres, per l’exconseller Andreu Mas-Colell, un dels homes més ben preparats de l’esfera sobiranista.
 
Segona. Convocar eleccions d’immediat perquè sigui el poble de Catalunya el qui decideixi lliurement quin rumb cal prendre, vista l’experiència d’aquests últims dos anys. Serien unes eleccions molt i molt interessants que obligarien tots els partits a afinar molt bé les seves propostes.
 
Tercer. Anar a una declaració unilateral d’independència en un Parlament de Catalunya obert en canal, declaració que seria anul·lada immediatament pel Tribunal Constitucional, que no seria reconeguda per cap país important del món, i comportaria la intervenció parcial de l’autonomia.
Està en joc la institucionalitat catalana, la gran victòria de Josep Tarradellas i de les forces democràtiques el 1977. El carrer no substitueix mai la institucionalitat. Encara que el soroll de les cassoles se senti fins a Còrsega i Sardenya, el carrer canvia sempre de temperatura. Els titulars de la premsa estrangera no són un xec en blanc. 

La continuïtat de la institucionalitat catalana, aquesta és la clau, una vegada sentit el Rei.
---
 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15581

Trending Articles