The Economist sobre Catalunya: "La crisi s'està convertint en una seriosa amenaça per a la democràcia espanyola
El setmanal britànic demana que la situació es resolgui amb "sensibilitat" perquè preocupa, i molt, a la resta d'Europa
- Creu que el precedent que se sent a Catalunya pot afectar altres possibles separatistes, com Escòcia o la regió de Donbas a Ucraïna
El que està passant a Espanya amb el desafiament independentista de la Generalitat de Catalunya no és aliè a la resta de països europeus. La preocupació va 'in crescendo', a mesura que augmenta la tensió, fins al punt que The Economist ha publicat un editorial en què adverteix que aquesta crisi "s'està convertint en una seriosa amenaça per a la democràcia espanyola".
"Rajoy s'ha equivocat en suposar que el temps i la recuperació econòmica curarien el descontentament dels catalans"
El setmanal anglès recorda que Catalunya "gaudeix d'un nivell de vida superior a la mitjana tant a Espanya com a la Unió Europea", i, a més té "més autogovern que gairebé qualsevol altra regió d'Europa", i no obstant això, la majoria dels catalans estan "descontents amb la seva sort" ja que creuen que l'Estat els treu massa diners i que no respecta el seu sentiment identitari, el que ha derivat en la situació actual. "Rajoy s'ha equivocat en suposar que el temps i la recuperació econòmica curarien el descontentament dels catalans", diu The Economist, que aprofita per demanar al president del Govern que resolgui aquest problema amb "sensibilitat" perquè és una cosa que preocupa, i molt, a la resta d'Europa.
A més, a l'editorial The Economist assenyala que el president del Govern, Mariano Rajoy "ha donat innecessàriament al senyor Puigdemont una victòria de propaganda" amb coses com l'ocorreguda dimecres passat, la macro operació de la Guàrdia Civil contra càrrecs de la Generalitat responsables del referèndum de l'1 d'octubre. "Una gran majoria dels votants de Rajoy a la resta d'Espanya li donen suport, en part perquè es neguen a cedir al nacionalisme català. Però això és una cosa important i realment dolent per a Espanya, i és el seu deure intentar arreglar-ho", assegura.
En la seva opinió, "la democràcia requereix consentiment, així com l'imperi de la llei", per la qual cosa anima a un canvi constitucional que permeti dur a terme consultes similars a la qual s'està plantejant a Catalunya. "El canvi constitucional, especialment el dret a la independència, ha de ser difícil, però no impossible", assenyala el setmanari britànic, que recorda que tant a Escòcia com al Quebec es va permetre votar i això "no va conduir a una ruptura". "Rajoy hauria d'estar menys a la defensiva; hauria de tractar de negociar un nou acord amb Catalunya, i al mateix temps oferir-se a modificar la Constitució per permetre referèndums sobre la secessió, però només amb una clara majoria en una alta participació", diu.
MISSATGE A PUIGDEMONT
Però The Economist no només es dirigeix a Mariano Rajoy, sinó que també ho fa el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui recorda que la Constitució espanyola, "aprovada per referèndum el 1978 -i recolzada gairebé unànimement a Catalunya-" proclama la indissoluble unitat d'Espanya, i que "confereix la sobirania al poble espanyol en el seu conjunt, no als habitants de les seves parts constituents". És a dir, afirma que la decisió sobre la independència de Catalunya, en els termes actuals, correspon a tots els espanyols i no només als catalans.
"El govern català reclama el dret a l'autodeterminació, però el dret internacional només ho reconeix en casos de colonialisme, invasió estrangera o discriminació greu i abús dels drets humans", i res d'això s'ha donat a Catalunya. "Molts espanyols tenen por que al seu secessió pugui seguir la del País Basc", de manera que "si l'Estat de dret vol significar alguna cosa, la Constitució ha de mantenir-se". Per això, el mitjà britànic avisa Puigdemont que "hauria de retirar la seva imprudent referèndum" perquè "és improbable" que vagi a tenir èxit perquè els 'sís' que obtingui seran qüestionats tant legalment com políticament.
DONAR UN PAS ENRERE I INICIAR EL DIÀLEG
The Economist no ha estat l'únic a parlar de la crisi catalana. Un altre diari britànic, The Guardian, també ho ha fet. Aprofitant que fa uns dies Puigdemont va escriure una columna per al mitjà, aquest divendres ha publicat un editorial en què insta tant al Govern de Rajoy com a la Generalitat a fer un pas enrere i allunyar-se de la "vora" en què es troben per evitar que tot salti pels aires. "El xoc entre les exigències de la llei i les del sentiment polític català pot provocar un horrible desastre tant per a Catalunya com per a Espanya en el seu conjunt", diu.
"El xoc pot provocar un horrible desastre tant per a Catalunya com per a Espanya en el seu conjunt"
The Guardian creu que el millor és evitar una escalada encara més gran de la tensió, és a dir, evitar l'aplicació de mesures com ara l'article 155 de la Constitució, que permet al Govern suspendre l'autonomia d'una comunitat. "Rajoy encara no ho ha fet, i seria millor evitar-ho", assegura el diari, que creu que en tot aquest assumpte seria ben rebuda la "mediació de la Unió Europea", tot i que alerta que perquè aquesta mediació serveixi per alguna cosa "tant Madrid com Barcelona han de retrocedir-se, fer un pas enrere".
"Ja és hora d'iniciar un diàleg. Espanya, en tota la seva diversitat, va aconseguir una notable transició democràtica després de Franco. Avui en dia, només guanyaria més admiració si es trobés una solució racional i política" al que passa a Catalunya, conclou.
http://www.bolsamania.com/catalunya/noticies/economia/the-economist-sobre-catalunya-la-crisi-sesta-convertint-en-una-seriosa-amenaca-per-a-la-democracia-espanyola--2873866.html
Combate por la hegemonía
La crispación se extiende desde las élites hacia la ciudadanía. El bloque independentista se cohesionó a partir de las clases medias formadas durante el pujolismo y ya no hay soluciones fáciles. Hoy es preciso una lucha en otro plano
La crispación, que al principio del procés afectó a las élites políticas, intelectuales y mediáticas, se extiende a amplios sectores de la ciudadanía. Se está solidificando una línea de demarcación donde cada vez resulta más difícil no alinearse con alguno de los bandos y donde las posiciones intermedias son difíciles de mantener. Aún no se ha producido una dinámica frentista de independentistas contra constitucionalistas o separatistas contra unionistas. Esto se aprecia paseando por el área metropolitana de Barcelona. Los distritos de las clases medias catalanohablantes donde es hegemónico el independentismo están plagados de esteladas, en los barrios obreros no hay esteladas, pero tampoco banderas españolas. Sólo existe un frente nacional formado por los independentistas que, a pesar de sus discrepancias, actúa como un bloque homogéneo con una miríada de asociaciones y entidades y un poderoso aparato mediático.
La cohesión y articulación del bloque independentista expresa la unificación doctrinal y homogenización identitaria de las clases medias formateadas ideológicamente durante el pujolismo. Durante los Gobiernos de CiU se cimentó la hegemonía del catalanismo, frente a la inoperancia cuando no la complicidad de las izquierdas. Entonces se desarrollaron interminables campañas para (re)construir la identidad catalana centradas en la lengua, cuyos puntos de inflexión fueron los Decretos de Inmersión (1992) y la Ley de Política Lingüística (1998). Paralelamente, las instituciones de autogobierno actuaban instaladas en una ambigüedad estructural operando como administración autonómica del Estado o como embrión del Estado catalán. Una ambigüedad concentrada en la presidencia de la Generalitat que el proceso soberanista ha disipado a favor del segundo vector.
Ello con el uso y abuso de los medios de comunicación y la escuela como factores fundamentales de la “construcción nacional” en permanente oposición a todo lo relacionado con España. La insistencia en el enemigo exterior facilitó la apelación a la unidad tan querida al catalanismo desde el Memorial de Greuges a la Solidaritat Catalana, a la Assemblea de Catalunya y que ahora quiere retomar la ANC. Resulta muy atractivo para unas clases medias atomizadas y despolitizadas, elevando su autoestima y un sentimiento de superioridad social y étnica, el llamado supremacismo, un fuerte narcótico ideológico que crea una coraza inmune a argumentos y críticas.
Frente a este proceso de unificación ideológica y homogenización identitaria, se asiste en este periodo a la desestructuración, atomización y aculturación de las clases trabajadoras castellanohablantes, procedentes de la inmigración del resto de España; abandonadas por sus partidos y sindicatos cuyas cúpulas, con escasas excepciones, se apuntan a las tesis nacionalistas. Expresión que la promoción social pasa por pagar el peaje identitario.
No podemos analizar los errores estratégicos de los tripartitos de izquierdas. Sólo apuntar que, al situar en el centro de su acción política la reforma del Estatut, cuando no existía reclamación social alguna e intentar superar a los nacionalistas en su terreno, permitieron la reconstrucción de la hegemonía política de CiU, pues la ideológica nunca estuvo cuestionada. Se dilapidó una gran oportunidad de reconducir la centralidad de política catalana del eje nacional al social. La sentencia del Tribunal Constitucional marcó el punto de partida del giro soberanista, aunque no fuera el factor principal para explicar este viraje.
En el tránsito del autonomismo al independentismo confluyen factores endógenos y exógenos. Primero, la lógica interna de los movimientos nacionalistas que, según Miroslav Hroch, experimentan tres fases: cultural, donde se reivindican las diferencias culturales; autonomista, donde se reclama el autogobierno en el Estado de referencia, e independentista, pues el Estado es el templo de la nación.
Los tripartitos perdieron la oportunidad de reconducir la centralidad del eje nacional al social
A excepción de la financiación, el catalanismo había satisfecho la práctica totalidad de sus reivindicaciones. Así, quizá el primer objetivo del giro soberanista convergente no fuera tanto la independencia, sino construir el marco ideológico para prolongar su hegemonía durante una generación. Una pretensión frustrada por los acontecimientos ya que ERC está asumiendo el relevo con planteamientos más atractivos para la base social del independentismo.
En segundo lugar, los efectos de la crisis financiera. Los recortes del primer Gobierno de Artur Mas amenazaron con una alianza entre éstas y la clase trabajadora, como se entrevió en las dos huelgas generales y el 15-M, cuando Mas acudió en helicóptero al rodeado Parlament. También debe relacionarse con el auge de los neonacionalismos económicos e identitarios europeos, de los que el movimiento independentista resulta una expresión particular. En este sentido, se explica el uso instrumental de los procedimientos democráticos: se invocan cuando son útiles a la causa nacional y se rechazan cuando constituyen un obstáculo.
Desde el otro lado de la barrera se han cometido numerosos errores, por acción y por omisión. En Cataluña, las izquierdas no han planteado un modelo alternativo de país, ni combatido los dogmas del nacionalismo, mostrando un complejo de inferioridad digno del análisis de Alfred Adler. Por otro lado, los Gobiernos del Estado no han sabido afrontar el reto planteado por la estrategia de nation building del catalanismo. En ocasiones por excesiva tibieza y a veces por demasiada rigidez. Por ejemplo, en política lingüística mostrando mayor firmeza con la inmersión y más generosidad en el reconocimiento del catalán en todas las instancias del Estado.
Las cosas han ido demasiado lejos para soluciones fáciles. Quizás el choque de trenes contenga algún aspecto positivo al sumergir al independentismo en un baño de realidad, comprobando la inviabilidad de la secesión unilateral sin acuerdo con el Estado, sin mayoría social en Cataluña y sin reconocimiento internacional. Para los partidos políticos e instituciones españolas en el sentido de tomarse en serio el “problema catalán” y arbitrar alternativas que pasan por la reforma federal de la Constitución. Sin excluir una versión adaptada a la realidad española de la Ley de la Claridad canadiense que ofrecería una salida política a quienes reclaman un referéndum de autodeterminación. No tanto como la aplicación de un derecho universal, sino como la respuesta democrática a sectores importantes de la sociedad catalana.
En caso contrario, las heridas abiertas en Cataluña no cauterizarán y persistirán los factores que han conducido a esta aguda crisis política e institucional. Sólo si desde la sociedad catalana y las instituciones españolas se plantea un combate por la hegemonía ideológica será posible responder a los retos planteados por el independentismo.
Antonio Santamaría es periodista y escritor. Su última publicación es Convergència Democràtica de Catalunya. De los orígenes al giro soberanista, Akal, 2014.
"En Cataluña la que hay que reforzar, apoyar, dotar de medios, proteger: Es la comprometida con el proyecto común, la que defiende la razón y la democracia.'' Felix Ovejero. (bien común, proyecto común)
http://xavimolins.com/Politica/independencia-inevitable-de-cataluna
https://www.nytimes.com/es/2017/09/25/cataluna-el-viejo-truco-de-la-patria/?action=click&clickSource=inicio&contentPlacement=4&module=toppers®ion=rank&pgtype=Homepage
https://elpais.com/elpais/2017/09/20/opinion/1505935701_713392.html